zawsze bylem przekonany, ze zarowno i w klasycznym martwym ciagu jak i sumo, im nizej zejdziemy biodrami tym lepiej wykonamy boj i wiecej podniesiemy. okazalo sie, ze jestem w bledzie.
swego czasu zwirz wysnul takowa teorie, i jak widac mial racje. ach to doswiadczenie
przytocze tylko interesujacy mnie fragment artu, o wyjsciowej pozycji. rzeczy takie jak ustawienie nog wzgledem sztangi sobie odpuszcze.
jesli kogos interesuje calosc: http://www.elitefts.com/d...ng_deadlift.htm
I.
pozycja wlasciwa bardzo wysoka na nogach, pochylony bardzo mocno w przod (cale barki poza gryfem). gorny grzbiet lekko zaokraglony, o czym dyskutowalismy z Brzytem swego czasu (chyba najwlasciwsza technika w klasyku, ciagnie tak chocby zwirz czy konstantinovs).
II.
znacznie bardziej interesujaca mnie czesc artu. tak jak w klasycznym, mocno pochylona pozycja w przod, na nogach wysoko. mysle, ze pozwala to ciagnac od razu 'w siebie', miast isc najpierw do gory a nastepnie robic przeprost. w sumie wiele znajomych tak robi ciag, chocby stainless.
III.
to raczej nic odkrywczego, kolana trzymac na zewnatrz by sztanga szla przy ciele.
jak dla mnie jest to totalna nowosc, i cos czuje ze ciagi niedlugo pojda do gory
ciekaw jestem co velicer napisze- on sie zna na tych wszystkich dzwigniach i rozlozeniu sil.
w klasyku to jasna sprawa, ale sumo to tez dla mnie dziwne. zawsze twierdzilem, ze tutaj dupa ma isc na dol, zeby jak najbardziej nogi zaangazowac, a tu zonk
_________________ "You can get everything wrong in terms of eating, recovery, and rest, but if you train like a fucking animal, you will make gains."
moze w sprzecie delikatnie nizej mam tylek, ale raczej startuje z dosc wysokiej pozycji i zawsze sie dziwilem jak mozna startowac z dupy na wysokosci kolan
Kuba, niektórzy muszą startować z wysokości kolan bo mają krótkie ręce Wiesz ile ja bym dał za taką pozycję startową jak u Ciebie Niestety nie ma szans bo nie sięgam łapami do gryfu
_________________ There is no reason to be alive if you can't do deadlift.
W sumie to długość tułowia też jest odpowiednia. Musisz mieć dość długie ręce i nie za długi tułów. Porównując Twoją pozycję do mojej to jak przysiad 1/3 do przysiadu do kąta prostego Jeszcze zwróć uwagę na pochylenie tułowia :
Co do ławki to uważam, że przy odpowiedniej technice(mam tu na myśli dobry mostek) można i tak bardzo dużo wyciskać nawet z dość długimi łapami, choć wiadomo, że ktoś z krótkimi zawsze jakaś przewagę w ławie będzie miał.
_________________ There is no reason to be alive if you can't do deadlift.
SPRZET, sumo
kostium bedzie blokowal jesli bedzie garb, czy zbyt wysoka pozycja, pochylenie w przod. Lepiej w sprzecie ciagnac jak z najnizszej pozycji/wyprostowanej, bo wtedy najwiecej wyciagniemy z kostiumu.
Kostium wyeliminuje nasze "zaleglosci" silowe w pozycji gdy dupe mamy bardzo nisko.
RAW, sumo
Jaka pozycja najlepsza...poprostu optymalna sprawa wylacznie indywidualna, bo oprocz ukladu dzwigni bardzo wazne sa proporcje sily miesniowej. Jesli juz wiemy, ze mamy lepsze warunki biomechaniczne w np. sumo to pozniej wybieramy jak najlepsza pozycje wyjsciowa.